+ Gratis levering kantoormeubels in Nederland en België (boven de 30 euro bestelling)
+ Ergonomische kantoormeubelen uit voorraad
+ Hip en modern design kantoormeubilair en ander meubilair met garantie
+ 24 uur bereikbaar: 010 - 30 35 300 voor advies of offerte

Een werkplek volgens de ARBO regels

  • Geplaatst op
  • Door Maxim Van der Velde
  • 0

De Arbo-wet zorgt ervoor dat de werkplek optimaal voldoet voor de gezondheid van de werknemers. In de wet staan een aantal ARBO regels waar een werkgever zich aan moet houden. Door als werkgever zich in te zetten voor uitstekende ARBO voorwaarden zullen werknemers minder snel ziek zijn of arbeidsongeschikt raken. Voor een werkgever is dit belangrijk omdat de kosten van niet werkend personeel hoog kunnen oplopen.

Een werkplek volgens de ARBO regels

De Arbo-wet zorgt ervoor dat de werkplek optimaal voldoet voor de gezondheid van de werknemers. In de wet staan een aantal ARBO regels waar een werkgever zich aan moet houden. Door als werkgever zich in te zetten voor uitstekende ARBO voorwaarden zullen werknemers minder snel ziek zijn of arbeidsongeschikt raken. Voor een werkgever is dit belangrijk omdat de kosten van niet werkend personeel hoog kunnen oplopen. Een goed arbobeleid begint vaak met het opzetten van de nieuwe ARBO regels. Als basis kan worden aangenomen dat werknemers op een veilige en gezonde manier de werkzaamheden kunnen doen en hierbij voldoende bewegingsvrijheid hebben.

De werkplek volgens de ARBO regels.

Aan de werkplek zijn diverse ARBO regels gekoppeld. Als er niet aan deze regels gehouden wordt dan kunnen er boetes worden opgelegd. De boetes variëren aan de hand van de aard van de overtreding. Het is ook zeer belangrijk hoe vaak een bedrijf in overtreding is geweest. Als een bedrijf regelmatig in overtreding is geweest dan kan de boete hoger liggen.  Eén van de eerste regels volgens de ARBO wetgeving gaat over de werkplek. De regels zijn vooral van toepassing voor personeel die langer dan twee uur per dag gebruik maakt van een werkplek. Binnen deze werkplek moet voldoende beweegruimte zijn. Dit is minimaal 4 vierkanten meter per personeelslid. Verder moet er voor een plat beeldscherm 1 vierkante meter ruimte zijn en voor andere beeldschermen twee vierkante meter.

ARBO Bureau

De werkplek volgens de ARBO regels dient ook te zijn voorzien van bepaalde eisen aan het bureau. Het is belangrijk dat een bureau in hoogte verstelbaar is. Zo kunnen de juiste afmetingen voor het lichaam worden ingesteld. De hoogte moet kunnen variëren tussen de 62 tot 82 cm boven de vloer. Het is afhankelijk van de lengte van het personeelslid hoe hoog het bureau moet komen te staan. Het werkblad van het bureau moet minimaal 129,9 cm breed en 80cm diep zijn. De bovenkant van het bureau mag absoluut niet hinderlijk spiegelen. Een hoogte van 73,5cm is gemiddeld. Indien een bureau een vaste hoogte heeft, moet deze hoogte 75cm zijn en dit mag 2cm afwijken.

De kantoorstoel

Niet alleen het bureau moet voldoen aan bepaalde arbo regels. De stoel is ook een belangrijk onderdeel van de arbo regels. Zo is het belangrijk dat de stoel met minimaal vijf punten op de grond staat. De zitting, rugleuning en armsteunen moeten verstelbaar zijn. Zo is het belangrijk dat de stoel helemaal is afgesteld aan de hand van het eigen lichaam. De zithoogte mag worden ingesteld tussen de 390 en 510 mm. De armsteunen mogen worden gevarieerd tussen de 200 en 270 mm. De stoel zelf moet tussen de 460 en 500 mm zijn. Als de stoel aan deze eisen voldoet dan klopt dit bij de gestelde ARBO regels.

Boete bij afgekeurde werkplek volgens de ARBO regels

Als er bij een arbeidsinspectie blijkt dat een werkplek niet voldoet volgens de ARBO regels dan er een boete worden opgelegd. De inspecteur die langs komt maakt dan een boeterapport op. Na een tijdje komt de arbeidsinspectie terug om te controleren of de werkplek is aangepast volgens de ARBO regels. Als de ARBO regels opnieuw worden overtreden dan wordt de huidige boete met 50% verhoogd. Na het begaan van de fout zal de arbeidsinspectie opnieuw een controle uitvoeren. Als dit opnieuw gebeurd dan wordt er een proces verbaal opgemaakt door de arbeidsinspectie. Naast een proces-verbaal kan er opnieuw een hogere boete worden opgelegd. Het is dus belangrijk om de werkplek aan de ARBO regels te houden. Zodat de hogere boetes in de toekomst worden voorkomen. Eventueel is het nog wel mogelijk om bezwaar te maken tegen een boete met de feiten van de ARBO regels. Als het bezwaar wordt afgewezen kan een werkgever nog in hoger beroep gaan. Het hoger beroep wordt aangevochten via de rechtbank. Toch is het belangrijk om vooraf een werkplek volgens de ARBO regels te regelen. Dit bespaart later in de toekomst een hoop problemen en zorgt voor tevreden medewerkers.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.